mandag den 22. februar 2016

Et anderledes mor & datter forhold.

Forholdet mellem Maria og Hanne og Hannes bekymringer ift. Maria.
Maria vil gerne være som andre teenagere og prøver at frigøre sig fra sin mor, der bekymrer sig, iflg. Maria for meget. Maria er meget vedholdende når der er noget hun gerne vil og bliver vred og hidsig hvis det ikke lykkes. En del af Marias ønske om at være ligesom andre teenagere, er at hun gerne vil have lov til at tage bussen alene, men Hanne vælger at køre hende til skolen.
Hannes beskyttende adfærd over for Maria, medfører en del diskussioner blandt de to og da Hanne ikke føler nogen støtte fra Claus, er hun alene om disse. Hanne er ligeledes den forældre, som har kontakten med skolen og mangler her et engagement fra Claus’ side.



Hvorfor ikke lade Maria forsøge sig med at tage bussen
Der kan være flere parameter som spiller ind på, hvorfor Hanne vælger at tage diskussionen med Maria, ved ikke at lade hende tage bussen.
Hanne fremstår meget beskyttende over for Maria, men hvorfor er det at hun er det? Er det fordi hendes datter kun er 12 år og Hanne synes det er for tidligt at tage bussen alene eller er det fordi at Maria har Downs syndrom og Hanne derfor er bange for om Maria magter at tage bussen alene, samt hvordan omgivelserne vil reagerer på hende. Hanne ved jo at Maria bliver hidsig hvis noget mislykkes.
En anden faktorer som kan spille ind, er at Hanne tydeligvis føler at det er hende der står med ansvaret. HVIS det nu ikke går godt med at tage bussen, så er det Hannes skyld og ikke noget der har været fælles besluttet fra både Claus og Hanne.



Fordele ved at Maria tager bussen kan bl.a. være at Maria får en følelse af at være mere ”som alle andre” og dermed reducerer det formegentlig diskussionerne mellem Hanne og Maria. Samtidig kan det give Maria og Hanne en større frihed; Maria kan være oftere sammen med veninden Sara, mens Hanne får den opgave mindre, ved ikke at skulle kører med Maria frem og tilbage.
Maria, har pga. sit handicap, en del udfordringer i hverdagen og giver udtryk for at hun ikke synes at det er lige sjovt altid. Ved at give Maria oplevelsen af at være ”som alle andre” og forhåbentlig få nogle succesoplevelser, vil hun kunne opnå større selvstændighed samt hun vil kunne øge sin livskvalitet.  Der vil altid være to sider af en sag, i dette tilfælde Hannes side mod Marias side. Hanne skal give noget fra sig – i dette tilfælde ansvar og beskyttende adfærd - og mister derved noget af det Hanne er som person. Maria skal lære nyt, mestre ny opgave og blive mere selvstændig og på den måde kan hun formegentlig opnå en bedre livskvalitet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar