onsdag den 17. februar 2016

Vi er en familie med Downs






At blive forældre er en fantastisk følelse og det er en begivenhed, som man glæder sig til både som individ men også som familie. Når man føder sit nye barn er man overvældet af alle de følelser, som skyller ind over sig og man kan ikke vente med at holde sit nye barn. Men når man får barnet, opdager man, at det ser lidt mere anderledes ud end andre nyfødte børn - lægerne undersøger barnet og finder ud af, at det er født med den genetiske sygdom Downs Syndrom og for et kort øjeblik styrte hele ens verden i grus. For alle de tanker og forberedelser, som man havde gjort sig om den nye familieforøgelse bliver nu ikke, som man havde regnet med. Man bliver stillet overfor en helt ny virkelighed, hvilket for mange forældre og familier kan være meget overvældende.
Førhen havde gravide ikke den mulighed at vide på forhånd om deres ufødte barn havde denne genetiske fejl. Nu får alle gravide en mulighed for at blive nakkefoldscannet og på den måde får de valget om de vil beholde barnet velvidende at barnet bliver født med Downs syndrom. Mange vælger barnet fra, hvis de får denne besked og derfor er mennesker med Downs syndrom nu også en minoritet i samfundet.
Det kræver meget af en familie, når et familiemedlem har Downs, da deres mentale alder ikke følger almindelige børns udvikling. Det kræver rigtig meget overskud fra forældrene. Hos familien Larsen virker det til, at de er ret overvældet. En far som er stresset på arbejdet og kommer træt hjem og mangler overskud og lyst til at hjælpe til med Marie og en mor, som står med to børn, som hun skal hente og bringe til diverse ting, et hus som skal holdes og arbejde som skal passes oveni er hun gravid i 34 uge. Så det virker som om familien mangler nogle værktøjer til at håndtere en stresset hverdag. Da Marie kræver en del energi, er der måske en tendens til at den yngste Mads bliver glemt og det kunne måske være en ide at drage nytte at tilbuddet fra kommunen om en plejefamilie til Marie, så de engang om måneden kan få en weekend uden Marie til at have fokus på andre ting. På den måde har de mulighed for at være en "normal" familie for en weekend, hvor Hanne og Claus kan ligge ansvaret fra sig og lade batterierne op for så at få fornyet energi. (10)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar